...

Top statistici WordPress in 2024

Top statistici wordpress
Cuprins

Topul statisticilor WordPress si performanta la care a ajuns platforma in ultimii ani.

Creat initial ca o platforma de bloguri, WordPress a devenit cel mai popular sistem de gestionare a continutului, potrivit pentru orice tip de site web.

Fie ca este vorba de un simplu blog, de un magazin online plin de functii sau de un site de prezentare, WordPress este flexibil si pregatit pentru orice provocare.

Ofera o gama bogata de module si teme pentru a crea cu usurinta un site web si pentru a stabili o prezenta online puternica.

Cateva statistici si tendinte importante ale WordPress pe care ar trebui sa le cunosti.

Top 10 Statistici WordPress pe care ar trebui sa le stii

  1. WordPress este utilizat de 43,1% din toate site-urile web din lume. In randul celor create cu un CMS cunoscut, cota de piata este chiar mai mare – 62,8%.
  2. Peste 500 de site-uri WordPress sunt create si publicate in fiecare zi.
  3. Cautarile pe WordPress au un volum lunar global de 2,6 milioane.
  4. WordPress ofera in prezent aproximativ 60.000 de module gratuite.
  5. Dezvoltatorii web se bucura de 12.000 de teme gratuite.
  6. WooCommerce este cea mai populara platforma software de comert electronic, cu o cota de piata de 38,74%.
  7. In prezent, exista peste 4,6 milioane de magazine construite cu WooCommerce.
  8. In medie, un site WordPress este atacat la fiecare 22 de minute.
  9. Modulele neactualizate sunt responsabile pentru 92% dintre rapoartele de vulnerabilitate WordPress.
  10. Programele malware si accesul neautorizat prin backdoor sunt cele mai frecvente doua metode de piratare a WordPress.

Statistici de utilizare WordPress

Daca inca esti in cautarea platformei potrivite pentru crearea de site-uri, arunca o privire peste statisticile de mai jos.

Aceste statistici privind utilizarea WordPress iti vor oferi o idee mai buna despre motivele pentru care utilizarea WordPress este o decizie inteleapta.

1. Aproximativ 43% din toate site-urile web utilizeaza WordPress

WordPress este cea mai populara platforma de creare de site-uri web, alimentand aproape jumatate (43,2%) din toate site-urile web.

De ce este WordPress atat de popular:

  • Interfata prietenoasa
  • Usor de folosit
  • Optiuni extinse de personalizare
  • O comunitate imensa
  • Pregatit pentru scalabilitate
  • Site-urile web sunt rapide si fiabile
  • Usor de intretinut si administrat
  • Imbunatateste SEO
  • Costuri mici

2. WordPress domina piata CMS cu o cota de 62,8% din piata

Statistici CMS 2024

In ultimele decenii, WordPress a fost in mod constant CMS-ul cu cea mai rapida crestere.

In prezent, are o cota de piata globala a CMS de 62,8%, care este de 10 ori mai mare decat Shopify, cel mai apropiat concurent al sau (6,2%).

Alte instrumente populare de creare de site-uri sunt Wix (3,8%), Squarespace (3%) si Joomla (2,5%).

3. Majoritatea site-urilor WordPress ruleaza pe cea mai recenta versiune

Versiunea 6 este utilizata de marea majoritate a site-urilor WordPress (78,1%), in timp ce 16,4% si 4,8% ruleaza pe versiunea 5 si, respectiv, 4. Doar 0,4% dintre site-urile WordPress folosesc versiunea 3.

Ultima actualizare majora, WordPress 6.4 „Shirley”, introduce o tema versatila Twenty-Twenty Four si o multime de imbunatatiri.

Pentru performante imbunatite, actualizeaza WordPress atunci cand apare o versiune noua!

4. Peste 500 de noi site-uri WordPress apar zilnic

In prezent, exista aproximativ 810 milioane de site-uri WordPress, iar numarul acestora este in continua crestere rapida. De fapt, mai mult de 500 de site-uri sunt publicate zilnic prin intermediul WordPress.org.

Desi platforma in sine este gratuita, costurile pentru crearea unui site includ: dezvoltarea web, domeniul, planul de gazduie si mentenanta WordPress.

Costurile pentru crearea unui site WordPress depinde de dimensiune, complexitate si nivelul de personalizare dorit.

5. WordPress.com este popular pentru site-urile tip blog

A nu se confunda cu WordPress.org, care este open-source. WordPress.com este o platforma de blogging care se ocupa de toate aspectele tehnice ale crearii unui site. Acest lucru le permite incepatorilor sa se concentreze doar pe producerea de continut.

Avand in vedere usurinta sa de utilizare, nu este surprinzator faptul ca utilizatorii WordPress au publicat peste 52,3 milioane de articole de blog si peste 4,9 milioane de pagini web la inceputul anului 2024.

6. Cautarile in Google despre WordPress ajung la 3,2 milioane lunar

Cautarile in Google ale cuvantului WordPress

 

In ciuda aparitiei de noi platforme de site-uri si sisteme de gestionare a continutului, oamenii inca manifesta un interes puternic pentru WordPress.

Intre 14 ianuarie si 10 februarie 2024, au existat 3,2 milioane de cautari WordPress pe Google, ceea ce indica popularitatea pe scara larga a platformei.

Statistici despre modulele WordPress

Unul dintre punctele forte ale WordPress este cantitatea de suplimente gratuite pe care le ofera. Exista un modul pentru aproape orice functionalitate de care ai nevoie.

Este foarte usor sa personalizezi aspectul site-ului asa cum iti doresti folosind o tema unica.

7. Exista aproape 60.000 de module gratuite in directorul WordPress

Daca esti blogger sau un proprietar de afacere si dispui de un buget redus, nu trebuie sa cheltui bani pe dezvoltatorii web.

Directorul de module WordPress contine in prezent aproape 60.000 de module gratuite, oferind o modalitate usoara si rentabila de a imbunatati functionalitatea site-ului.

Recomandam, evitarea instalarii a prea multor module. Risti sa afectezi viteza de incarcare sau chiar il poate face sa nu mai functioneze.

8. Yoast SEO este cel mai instalat si revizuit modul WordPress

Modulul SEO are peste 5 milioane de instalari si aproximativ 25.000 de recenzii ale utilizatorilor, cu o medie de 4,8 din 5.

Modulele precum WooCommerce, Jetpack, Akismet Anti Spam, Contact Form 7 si Wordfence Security au, de asemenea, un numar similar de utilizatori activi.

9. Doar 62 de module au peste 1 milion de instalari active

Desi exista aprox 60.000 de mii de module disponibile, doar 62 dintre ele au reusit sa atinga cu succes pragul de 1 milion.

Printre acestea se numara unele dintre cele mai bune module WordPress precum All in One SEO (AIOSEO), MonsterInsights, LiteSpeed Cache si Starter Templates for Astra.

10. Aproape 12 mii de teme gratuite sunt disponibile pe WordPress

WordPress faciliteaza proiectarea de site-uri web, oferind aproximativ 12.000 de teme gratuite pe care le poti personaliza dupa bunul plac.

De asemenea, poti descarca teme premium de pe o piata online specializata in vanzarea si cumpararea de teme, precum ThemeForest. Acesta are aproximativ 17.000 de teme din diferite categorii, care costa intre 5 si 299 de dolari/licenta.

11. Astra este una dintre cele mai bune teme gratuite WordPress

Cu peste 1 milion de descarcari active si mai mult de 5.000 de recenzii, Astra este una dintre cele mai populare teme WordPress gratuite de pe piata.

Caracterul sau usor si compatibilitatea cu constructorii de pagini sunt printre numeroasele motive pentru care a devenit cea mai apreciata tema. In plus, Astra are peste 100 de modele de site optimizate pentru motoarele de cautare, ceea ce o face si mai iubita.

Statistici WordPress privind eCommerce

Pentru intreprinderile mici, stabilirea unei prezente digitale puternice a devenit mai degraba o necesitate decat o optiune. Conform celor mai recente statistici privind comertul electronic, 56,6% dintre clienti prefera sa faca cumparaturi online in locul unui magazin fizic.

12. Magazinele WooCommerce reprezinta 9,1% din toate site-urile de comert electronic

WooCommerce este de departe cea mai populara platforma de comert electronic pentru WordPress. Modulul este utilizat de 21% dintre site-urile WordPress si de 9,1% din toate magazinele de comert electronic de pe internet.

Un site WooCommerce este usor de intretinut si cu probleme minime, mai ales daca ii asiguri mentenanta si actualizari regulate!

13. Mai mult de 290 de milioane de utilizatori au descarcat WooCommerce

Inca de la lansare, WooCommerce a fost instalat de 292.096.298 de utilizatori WordPress, cu o medie de aproximativ 30.000 de descarcari pe zi.

Aceste statistici uluitoare arata abilitatea WooCommerce de a ramane in varful jocului, chiar si in conditiile in care tone de platforme de comert electronic au aparut pe scena.

14. WooCommerce conduce in topul cotei de piata a platformelor eCommerce

Statistici WordPress - eCommerce

In 2023, WooCommerce a fost principala platforma de comert electronic, reprezentand 38,74% din cota de piata totala.

Woo Themes, care este detinuta tot de compania mama a WooCommerce, Automattic, a ocupat locul al doilea, cu 14,95%.

Alte platforme de comert electronic care au intrat pe lista sunt Squarespace Online Stores (14,67%), Shopify (10,32%) si Wix Stores (8,09%).

15. Peste 4,6 milioane de magazine functioneaza cu WooCommerce

Nu exista nicio indoiala ca WooCommerce joaca un rol urias in sectorul comertului cu amanuntul online. De fapt, la inceputul lui 2024 existau 4.648.008 site-uri de comert electronic live construite cu WooCommerce.

Din punct de vedere al produselor, electrocasnicele si imbracamintea conduc detasat, cu aproximativ 250.000 de magazine fiecare, urmate de afaceri si industrie (166.000), precum si de produse alimentare si bauturi (157.000).

Statistici WordPress privind securitatea site-urilor

In ciuda faptului ca este unul dintre cele mai sigure sisteme de gestionare a continutului, WordPress nu este imun la atacurile cibernetice si la vulnerabilitatile de securitate.

16. Un site WordPress este atacat la fiecare 22 de minute

Pastrarea securitatii site-ului contribuie in mare masura la castigarea increderii clientilor si la mentinerea unei reputatii pozitive pentru marca dvs.

Din pacate, anumite situatii precum parolele slabe, modulele neactualizate sau temele vulnerabile ofera in mod constant puncte de intrare neuatorizate.

Desi nu exista un numar exact, expertii estimeaza ca aproximativ 13.000 de site-uri WordPress sunt piratate zilnic. Acest numar echivaleaza cu 390.000 de atacuri pe luna si 4,7 milioane pe an.

17. Modulele WordPress sunt responsabile pentru 92% din problemele de vulnerabilitate

Conform WP Scan, aproximativ 38.000 de vulnerabilitati WordPress au fost raportate pana in prezent. Marea majoritate (92%) provine de la modulele WordPress, in timp ce WordPress core si temele reprezinta doar 3% si, respectiv, 5%.

18. Malware-ul este cel mai frecvent tip de atac

Statistici tipuri de atac

Sucuri, unul dintre cele mai importante module firewall pentru WordPress, a constatat ca 72,7% dintre infectiile de pe site-uri au fost cauzate de malware.

Este urmat de accesul neautorizat prin backdoor si spam-ul SEO, reprezentand 69,6% si 46,7% din toate hack-urile WordPress.

19. Wordfence blocheaza 330 de milioane de accesari suspecte in fiecare zi

Cand vine vorba de protectia site-urilor web, Wordfence este unul dintre cele mai bune module.

Pana in prezent, modulul a blocat cu succes peste 6,4 miliarde de atacuri de forta bruta, peste 4,2 miliarde de incercari de exploatare si aproximativ 142.000 de adrese IP malitioase. De asemenea, a detectat peste 4,7 milioane de fisiere malitioase.

Concluzii: 

Dupa cum ai observat, WordPress este cea mai populara platforma de creare de site-uri web, alimentand aproape jumatate din toate site-urile web active.

Cu peste 500 de noi site-uri WordPress lansate in fiecare zi, cota de piata nu va face decat sa creasca.

Daca te gandesti sa creezi primul site web, acum este momentul perfect pentru a incerca acest sistem de gestionare.

Statisticile pe care le-am oferit in acest articol, combinate cu sprijinul oferit de comunitatea WordPress sau a unui dezvoltator cu experienta, ar trebui sa fie o motivatie suficienta pentru a incepe propria poveste online.

In cazul in care ai alte intrebari despre WordPress, ne poti lasa un comentariu. Mult succes!

Surse:

  1. WordPress.org
  2. WordPress.com
  3. W3Techs
  4. Statista
  5. KeyCDN
  6. Colorlib
  7. Wordfence
  8. Store Leads
  9. Meetanshi
  10. Envato Market
  11. Themeisle
  12. Google Trends
  13. Techjury

 

Ti-a placut acest articol?
DaNu
Recomanda acest articol
Facebook
WhatsApp
Telegram
Email
Agentie Web
Hosting Wordpress

Servicii profesionale de mentenanta si administrare site Wordpress.

Cauti un specialist de incredere pentru administrarea site-ului tau Wordpress? Descopera preturile de intretinere site si verifica oferta noastra de mentenanta site Wordpress.