...

Securitatea site-ului WordPress – 12 metode

Imbunatateste securitatea siteului WordPress.
Cuprins

Consolideaza securitatea site-ului WordPress folosind 12 metode eficiente

Cand vorbim de intretinerea unui website WP, primul lucru pe care trebuie sa il urmaresti este securitatea site-ului WordPress. Acordarea unei atentii sporite securitatii site-ului WordPress este cel mai important aspect atunci cand ai o afacere online.

Toata munca ta, datele si informatiile importante pot fi compromise. Chiar si utilizatorii, pot fi in pericol, daca site-ul tau nu are un nivel de protectie ridicat.

Imbunatateste securitatea site-ului WordPress pentru:

  1. a preveni atacurile
  2. a proteja datele
  3. a proteja informatiile
  4. un clasament mai bun in Google

Poate stiai, dar WordPress este cel mai popular sistem de gestionare a continutului (CMS), 43,2% din toate site-urile web functioneaza pe software-ul sau.

Din pacate, popularitatea sa atrage tot felul de infractori cibernetici care exploateaza continuu vulnerabilitatile de securitate ale platformei.

Acest lucru nu inseamna ca WordPress are un sistem de securitate slab. Vulnerabilitatile de securitate se pot intampla si din cauza lipsei de constientizare a utilizatorilor. Prin urmare, cel mai bine este sa aplici masuri de securitate preventive, inainte ca site-ul tau sa fie compromis.

Cum imbunatatesti securitatea site-ului WordPress?

Implementarea uneia sau a doua masuri de securitate nu vor fi suficiente, pentru ca site-ul WordPress sa fie complet sigur. Deci, aplica cat mai multe metode de protectie pentru a fi cat mai sigur.

Actualizeaza versiunea WordPress in mod regulat

WordPress lanseaza periodic actualizari de software pentru a imbunatati performanta si securitatea. Aceste actualizari protejeaza  site-ul de amenintarile cibernetice.

Actualizarea versiunii WordPress este una dintre cele mai simple modalitati de a imbunatatii securitatea WordPress. Cu toate acestea, aproape 50% dintre site-urile WordPress ruleaza pe o versiune mai veche de WordPress, ceea ce le face mai vulnerabile.

Pentru a verifica daca ai cea mai recenta versiune de WordPress, acceseaza zona de administrare WordPress si mergi la panoul de bord → Actualizari in panoul de meniu din stanga.

Fii cu ochii pe viitoarele actualizari pentru a te asigura ca site-ul nu va rula o versiune invechita de WordPress. Te sfatuim sa actualizezi temele si modulele instalate. Daca sunt depasite pot intra in conflict cu software-ul de baza WordPress recent actualizat, provocand erori sau alte probleme de securitate.

Utilizeaza parole puternice de autentificare WP-Admin

Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac utilizatorii, este utilizarea unor nume de utilizator usor de ghicit, cum ar fi „admin”, „administrator” sau „test”. Acest lucru expune site-ul la un risc mai mare de atacuri prin forta bruta. Recomandam nume de utilizator si parole, unice si mai complexe.

Securitatea siteului wordpress-parole puternice

Include in parola numere, simboluri si majuscule. De asemenea, recomandam sa folosesti mai mult de 12 caractere, deoarece parolele mai lungi sunt mult mai greu de spart. Cu cat parola este mai lunga si mai complexa, cu atat este mai sigura si greu de spart.

Utilizeaza teme WordPress sigure

Temele, sunt un alt factor care poate afecta securitatea site-ului WordPress. Temele anulate sunt versiuni neautorizate ale temelor premium originale. In majoritatea cazurilor, aceste teme sunt vandute la un pret mai mic pentru a atrage utilizatorii. Cu toate acestea, ele au, de obicei, multe probleme de securitate.

Adesea, furnizorii de teme anulate sunt hackerii, care au piratat tema premium originala si au inserat coduri malitioase, inclusiv malware si linkuri de spam. In plus, aceste teme pot fi portite de acces pentru alte exploatari, care pot pune in pericol securitatea site-ului WordPress.

Pentru a evita sa devii o tinta a hackerilor, iti recomandam sa alegi o tema WordPress din depozitul oficial sau de la dezvoltatori de incredere.

Consolideaza securitatea site-ului WordPress prin certificatul SSL

Instaleaza un certificat SSL, pentru a asigura o protectie in plus. Secure Sockets Layer (SSL) este un protocol de transfer de date care cripteaza datele schimbate intre site si vizitatori, ceea ce face mai dificil furtul de informatii importante.

In plus, certificatele SSL pot ajuta la optimizarea site-ului WordPress (SEO). Google favorizeaza site-urile sigure. Site-urile web cu un certificat SSL instalat vor utiliza HTTPS in loc de HTTP, astfel incat este usor sa le identifici.

Sterge modulele nefolositoare/vechi

Elimina toate modulele si temele nefolosite de WordPress. Pastrarea pe site a unor module/ teme nefolosite poate fi daunatoare, mai ales daca nu au fost actualizate. Elementele neactualizate cresc riscul atacurilor cibernetice, deoarece hackerii le pot folosi pentru a obtine acces la site-ul.

Intareste securitatea siteului wordpress

Imbunatateste securitatea site-ului WordPress prin module

Poti consolida securitatea site-ului WordPress prin intermediul modulelor specifice. Este o modalitate convenabila si usoara de proteja siteul web. Dar nu instala toate aceste pluginuri deodata, deoarece prea multe module pot afecta viteza de incarcare.

Identifica clar nevoile tale in ceea ce priveste securitatea si alege cele mai eficiente module care te pot ajuta.

1. Activeaza autentificarea cu doi factori pentru WP-Admin

Activeaza autentificarea cu doi factori (2FA) pentru a consolida procesul de autentificare pe site-ul tau WordPress. Aceasta metoda de autentificare adauga un nivel de securitate in plus. Cand vei incerca sa te conectezi iti va cere sa introduci un cod unic pentru a finaliza procesul de conectare.Codul va este disponibil doar prin intermediul unui mesaj text sau al unei aplicatii de autentificare.

Intareste securitatea siteului WordPress

Daca nu esti sigur ce modul de autentificare cu doi factori sa utilizezi, alege-l pe cel mai frecvent instalat si actualizat.

2. Backup regulat al site-ului

Asigura-te ca ai copii de rezerva recente ale site-ului tau WordPress. Acest lucru te va ajuta sa va recuperezi site-ul in cazul unor incidente, cum ar fi atacurile cibernetice sau daunele fizice aduse centrului de date. Fisierul de backup ar trebui sa includa toate fisierele de instalare WordPress, cum ar fi baza de date si fisierele de baza WordPress.

Consolideaza securitatea siteului wordpress

Imbunatateste securitatea siteului wordpress

 

Cu WordPress, backupul se poate face folosind un modul precum All-in-One WP Migration. Pentru un plus de siguranta, nu stoca copiile de rezerva doar pe device-ul personal. In schimb, poti folosi aplicatii de stocare precum Google Drive, dar cel mai bine ar fi sa le stochezi in minim trei locatii diferite.

3. Limiteaza incercarile de autentificare

WordPress permite utilizatorilor sai sa aiba un numar nelimitat de incercari de autentificare pe site. Asta ii poate ajuta pe hackeri sa intre in zona de administrare, folosind diverse combinatii de parole, pana cand o gasesc pe cea corecta.

Trebuie sa limitezi incercarile de autentificare pentru a preveni astfel de atacuri pe site. Limitarea incercarilor esuate ajuta, de asemenea, la monitorizarea activitatilor suspecte pe site. Vei fi notificat cu privirre la orice adresa IP dubioasa care atinge limita de incercari de autentificare.

O modalitate buna de a limita incercarile de conectare este utilizarea modulelor. Exista multe optiuni disponibile, cum ar fi:

  • Limit Login Attempts Reloaded configureaza numarul de incercari esuate pentru anumite adrese IP, adauga utilizatorii pe lista de siguranta sau ii blocheaza complet si informeaza utilizatorii site-ului web despre timpul de blocare ramas.
  • Loginizer – ofera functii de securitate pentru autentificare, cum ar fi 2FA, reCAPTCHA si intrebari la autentificare.
  • Limit Attempts by BestWebSoft – blocheaza automat adresele IP care ating limita de incercari de autentificare si le adauga pe o lista de blocati.

4. Deconectare automata a sesiunilor inactive

Multi utilizatori uita sa se deconecteze de pe site si isi lasa sesiunile in desfasurare. Prin urmare, pot permite unei alte persoane care va utiliza acelasi dispozitiv sa acceseze conturile si sa exploateze datele confidentiale.

Pentru imbunatatirea securitatii site-ului, este necesar sa sa configurezi siteul pentru a deconecta automat utilizatorii inactivi. Majoritatea site-urilor bancare folosesc aceasta tehnica pentru a impiedica accesul vizitatorilor neautorizati.

Utilizarea unui plugin de securitate WordPress precum Inactive Logout este una dintre cele mai simple modalitati de a deconecta automat sesiunile inactive.

5. Monitorizarea activitatii utilizatorului

Ai nevoie sa identifici orice actiuni nedorite sau rau intentionate care pun in pericol siteul, prin urmarirea activitatilor din zona de administrare.

Recomandam aceasta metoda pentru cei care au mai multi utilizatori care acceseaza site-ul WordPress. Unii utilizatorii pot gresi si pot provoca anumite daune. Prin monitorizarea activitatilor lor, veti stii cine este responsabil pentru acele modificari nedorite si daca o persoana neautorizata a patruns pe site-ul tau WordPress.

Cel mai simplu mod de a urmari activitatea utilizatorilor este sa folosesti un plugin WordPress, cum ar fi:

  • WP Activity Log – monitorizeaza modificarile din mai multe zone ale site-ului web, inclusiv postari, pagini, teme si module. De asemenea, inregistreaza fisierele nou adaugate, fisierele sterse si modificarile aduse oricarui fisier.
  • Activity Log – monitorizeaza diverse activitati pe panoul de administrare WordPress.
  • Simple History – inregistrareaza jurnalulul de activitate al administratorului.

6. Scanare malware

Este esential sa existe o scanare regulata a site-ul WordPress pentru malware, deoarece atacatorii dezvolta mereu noi tipuri de amenintari. Din fericire, exista multe module excelente de scanare malware WordPress care pot verifica daca exista software malitios si cum poti imbunatati securitatea WordPress.

Pentru imbunatatirea securitatii site-ului WordPress poti instala aceste module:

  • Wordfence – un plugin popular de securitate WordPress cu actualizari in timp real malware si notificari de alerta.
  • BulletProof Security –  ajuta la securizarea site-ului WordPress cu o functie de deconectare a sesiunii inactive, foldere ascunse pentru plugin-uri care nu sunt vizibile si instrumente de backup si restaurare a bazei de date.
  • Sucuri Security – unul dintre cele mai bune module de securitate de pe piata, care ofera diverse certificate SSL, scanare malware de la distanta si functii de actiune de securitate post-hack.

Alte metode prin care imbunatatesti securitatea site-ului WordPress

Poti sa consolidezi securitatea site-ului WordPress daca esti atent la urmatoarele recomandari. Daca consideri, ca nu poti gestiona singur intretinerea site-ului, cel mai potrivit ar fi sa alegi un serviciu de mentenanta WordPress cu care sa colaborezi.

Alege un hosting sigur

Multiplele masuri de securitate WordPress nu vor conta prea mult daca gazduirea este predispusa la atacuri cibernetice. Furnizorul de gazduire ar trebui sa iti garanteze un spatiu sigur pentru toate datele si fisierele site-ului tau. Asa ca este esential sa il alegi pe cel care are iti asigura un nivel de securitate excelent.

Consolideaza securitatea WordPress

Daca crezi ca actuala gazduire web nu este suficient de sigura, este timpul sa migrezi site-ul WordPress catre o noua platforma de gazduire.

Nu uita ce trebuie sa iei in considerare atunci cand alegi un hosting:

  • Tipul de gazduire web – tipurile de gazduire partajata si WordPress tind sa fie mai vulnerabile la atacurile cibernetice decat alte tipuri de gazduire, din cauza partajarii resurselor. Selecteaza o gazduire care ofera si servicii VPS sau gazduire dedicata pentru a izola resursele.
  • Monitorizare securitate – un furnizor de gazduire bun isi monitorizeaza reteaua pentru activitati suspecte si isi actualizeaza periodic software-ul si hardware-ul serverului. De asemenea, acestia trebuie sa dispuna de securitate pentru servere si protectie impotriva tuturor tipurilor de atacuri cibernetice.
  • Backup – indiferent de tipul de gazduire, copiile de rezerva automate si instrumentele de securitate pentru prevenirea malware-ului , sunt obligatorii.
  • Suport tehnic si asistenta – este foarte important sa te bazezi pe o companie de gazduire cu o echipa de asistenta 24/7 cu cunostinte tehnice excelente. Trebuie sa iti ofere siguranta protejarii datelor si interventii rapide in cazul situatiilor neprevazute.

Ascunde versiunea de WordPress

Hackerii pot patrunde mai usor pe site daca stiu ce versiune de WordPress folosesti. Ei pot folosi vulnerabilitatile acelei versiuni pentru a ataca site-ul, mai ales daca este o versiune mai veche de WordPress.

Din fericire, ai posibilitatea sa ascunzi aceste informatiile folosind editorul de teme WordPress.

Consolideaza securitatea unui site wordpress

De ce trebuie sa imbunatatesti securitatea site-ului WordPress?

Daca site-ul tau WordPress este piratat, risti sa pierzi date importante, credibilitate chiar si bani. In plus, aceste probleme de securitate pot pune in pericol datele personale si informatiile clientilor tai.

Conform WPScan Vulnerability Database, acestea sunt unele dintre cele mai frecvente tipuri de vulnerabilitati de securitate WordPress:

  • Cross-site request forgery (CSRF) – forteaza utilizatorul sa execute actiuni nedorite intr-o aplicatie web de incredere.
  • Atact DDoS – incapaciteaza serviciile online prin inundarea acestora cu conexiuni nedorite, facand astfel un site inaccesibil.
  • Ocolirea autentificarii – ofera hackerilor acces la resursele site-ului  web fara a verifica autenticitatea acestora.
  • Injectarea SQL (SQLi) – forteaza sistemul sa execute interogari SQL malitioase si sa manipuleze datele din baza de date.
  • Cross-site scripting (XSS) – injecteaza cod malitios care transforma site-ul intr-un transportator de malware.
  • Includerea locala de fisiere (LFI) – forteaza site-ul sa proceseze fisiere malitioase plasate pe serverul web.

Atacurile cibernetice pot lua diferite forme, de la injectarea de malware la atacuri DDoS. Site-urile WordPress, in special, sunt tinte comune pentru hackeri datorita popularitatii CMS-ului. Prin urmare, proprietarii de site-uri WordPress trebuie sa stie cum sa isi securizeze site-urile.

Cu toate acestea, securizarea unui site WordPress nu este o sarcina unica. Este un proces continuu si trebuie intretinut regulat, deoarece atacurile cibernetice sunt in continua evolutie.

Riscul va exista intotdeauna, dar cu masuri de securitate WordPress potrivite, cu siguranta vei reduce aceste riscuri. Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi importanta masurilor de securitate WordPress.

Care este cel mai bun modul de securitate WordPress?

Iti recomandam Wordfence sau Sucuri ca fiind cele mai bune plugin-uri de securitate WordPress. Ambele sunt similare si iti ofera un scaner de malware, un firewall pentru aplicatii web si monitorizarea traficului. Sucuri este excelent daca ai un magazin online, dar daca iti doresti un plugin gratuit, atunci Wordfence este o optiune buna. Vezi alte module antimalware.

Este obligatoriu un modul de securitate pentru WordPress?

Da. Instalarea unui modul de securitate este cea mai buna solutie care te poate ajuta sa iti protejezi site-ul pe termen lung. Nu uitati sa le instalati doar pe cele necesare. Daca ai prea multe multe, pot aparea probleme.

Nu ezita sa ne lasi un comentariu daca ai nevoie de ajutor cu mentenanta WordPress.

Ti-a placut acest articol?
DaNu
Recomanda acest articol
Facebook
WhatsApp
Telegram
Email
Agentie Web
Hosting Wordpress

Servicii profesionale de mentenanta si administrare site Wordpress.

Cauti un specialist de incredere pentru administrarea site-ului tau Wordpress? Descopera preturile de intretinere site si verifica oferta noastra de mentenanta site Wordpress.