...

Optimizarea imaginilor pe un site WordPress – 3 metode

Cum poti sa optimizezi imaginile
Cuprins

Ai observat in ultima vreme ca site-ul tau WordPress se incarca greu?

Una dintre cauze poate fi optimizarea imaginilor. Imaginile neoptimizate, fie prin dimensiunea lor, fie prin formatul selectat, pot afecta semnificativ viteza de incarcare.

Procesul de optimizare a imaginilor nu este complicat, insa trebuie sa tii cont de cateva aspecte.

De ce este importanta optimizarea imaginilor in WordPress

Optimizarea imaginilor este foarte importanta pentru un site WordPress, pentru ca aduce beneficii semnificative precum: timp de incarcare rapid, o experienta imbunatatita a utilizatorului si o mai buna optimizare SEO.

  • Cresti viteza paginilor – imaginile neoptimizate fac ca paginile sa fie mari si sa se incarce mai lent. Prin optimizarea imaginilor mari fara a sacrifica calitatea, vei putea accelera WordPress.
  • Imbunatatesti experienta utilizatorului – nimic nu este mai frustrant decat sa astepti ca o pagina sa se incarce. Daca site-ul tau dureaza mai mult de 3 sec. sa se incarce, va avea cu siguranta o rata de respingere mare.
  • SEO mai bun– optimizarea imaginilor poate insemna si optimizarea pentru motoarele de cautare. Google favorizeaza site-urile web care se incarca rapid si penalizeaza site-urile lente. Daca imaginile tale sunt optimizate si site-ul este rapid, ai mai multe sanse sa te pozitionezi mai bine in Google.
  • Economisesti spatiu pe disc – optimizarea imaginilor WordPress iti va permite sa utilizezi resursele de gazduire mai eficient. Daca fisierele tale de imagini ocupa mai putin spatiu, vei dispune de mai mult spatiu pentru alt tip de continut.

3 metode simple pentru optimizarea imaginilor in WordPress

1. Utilizarea unui CDN

Optimizarea imaginilor si imbunatatirea vitezei de incarcare se poate realiza prin implementarea unui CDN.

Unul dintre avantajele principale ale unui CDN este capacitatea sa de a optimiza incarcarea imaginilor si de a imbunatati performanta generala a unui site web.

De exemplu, daca vizitatorul tau se afla in Norvegia, acesta va primi continut de pe un server din apropiere, ceea ce reduce timpii de incarcare.

Imaginile si alte resurse sunt stocate in cache pe serverele CDN. Atunci cand o imagine este solicitata pentru prima data, serverul CDN o stocheaza in cache. Apoi, atunci cand alti utilizatori acceseaza aceeasi imagine, aceasta este furnizata direct din cache, evitand astfel incarcarea suplimentara de pe serverul sursa.

Anumite CDN-uri ofera functionalitati de optimizare a imaginilor. Acest lucru poate include compresia imaginilor, redimensionarea automata pentru a se potrivi cu dispozitivele utilizatorilor si conversia formatelor de imagine pentru a asigura eficienta transferului de date.

2. Comprimarea imaginilor

Prin comprimarea imaginilor, vei reduce dimensiunea fisierului. Un fisier de imagine comprimat se va incarca mai repede, imbunatatind viteza site-ului WordPress.

Poti sa redimensionezi manual imaginile mari inainte de a le incarca pe WordPress, utilizand un software de editare a imaginilor sau un instrument gratuit precum TinyPNG.

Optimizarea imaginilor

Tot ce trebuie sa faci este sa incarci imaginea pe care vrei sa o comprimi, iar instrumentul va reduce dimensiunea acestuia. De asemenea, instrumentul poate comprima mai multe fisiere deodata.

Cel mai rapid mod de a comprima imaginile in WordPress este sa utilizezi un modul de compresie a imaginilor.

3. Optimizeaza imaginile cu ajutorul modulelor WordPress

Optimizeaza imaginile cu ShortPixel 

Optimizarea imaginilor cu modulul ShortPixel

ShortPixel este un modul de compresie de imaginilor si un instrument de optimizare gratuit, usor de utilizat, usor, actualizat si stabil.

  • Rating: 4,5/5
  • Descarcari: 300.000+
  • Pret: varianta premium porneste de la 9,9$/luna.
  • Caracteristici: multiple tipuri de compresie, accepta fisiere PNG, JPG (JPEG XR, JPEG, JPEG, JPEG 2000), GIF (animate si statice), WebP si PDF.

Unul dintre lucrurile care ies in evidenta la ShortPixel este faptul ca procesul de optimizare este bazat pe cloud, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa incarci procesorul sau memoria RAM a serverului tau.

Descarca de aici ShortPixel

Optimole – Image Optimization by Optimole – Lazy Load, CDN, Convert WebP & AVIF)

Optimizarea imaginilor prin modulul Optimole

Optimole este un modul care optimizeaza imaginile site-ului tau prin intermediul unui CDN (retea de livrare de continut) global. Combinat cu o solutie bazata pe cloud, Optimole reduce sarcina serverului si accelereaza timpii de incarcare.

  • Descarcari: 200,000+
  • Rating: 4.8/5
  • Pret: varianta premium incepe de la 20,61 $/luna
  • Caracteristici: toate imaginile de tip CDN, compresie bazata pe machine learning, incarcare lenesa fara jQuery.

Nu trebuie decat sa iti creezi un cont si sa introduci cheia API pentru a-l activa. Instrumentele vor rula apoi automat in fundal pentru optimizarea imaginilor de pe site.

Descarca de aici Optimole

ImagifyOptimize Images & Convert WebP | Compress Images Easily

Optimizarea imaginilor cu Imagify

Imagify creste viteza site-ului web prin redimensionarea si comprimarea automata a diferitelor formate de imagine. In afara de imagini statice, Imagify poate optimiza si grafica animata.

  • Descarcari: 800,000+
  • Rating:4.3/5
  • Preturi: free sau premium cu pachete incepand de la 4,99 $/luna
  • Caracteristici: optimizare asincrona in masa, redimensionare automata, conversie WebP

Imagify are trei setari de compresie – normal, agresiv si ultra. Normal inseamna compresie fara pierderi, in timp ce agresiv si ultra sunt tipuri de compresie cu pierderi.

In comparatie cu compresia fara pierderi, cea cu pierderi reduce drastic dimensiunea fisierulu in detrimentul unei calitati mai bune a imaginii.

Descarca de aici Imagify

WordPress optimizeaza automat imaginile?

Da. De la varianta 4.5, WordPress comprima toate imaginile incarcate la 82% din calitatea lor originala. Cu toate acestea, procentul de compresie nu ofera o imbunatatire semnificativa a vitezei site-ului.

Iti recomandam, fie sa alegi un pachet de mentenanta, fie sa aplici chiar tu tehnicile enumerate in acest articol.

Care sunt dimensiunile ideale pentru un site WordPress

Dimensiunile recomandate pentru diferite tipuri de imagini in WordPress sunt:

Imagini de postari pe blog: 1200 x 630 px
Antetele: 1048 x 250 px
Miniaturi: 150 x 150 px
Logouri: 200 x 100 px
Imagini recomandate: 1200 x 900 px (peisaj) sau 900 x 1200 px (portret)
Imagini de fundal: 1920 x 1080 px

Ti-a placut acest articol?
DaNu
Recomanda acest articol
Facebook
WhatsApp
Telegram
Email
Agentie Web
Hosting Wordpress

Servicii profesionale de mentenanta si administrare site Wordpress.

Cauti un specialist de incredere pentru administrarea site-ului tau Wordpress? Descopera preturile de intretinere site si verifica oferta noastra de mentenanta site Wordpress.